Återställa din elevdator

Allmän information

Om din elevdator inte fungerar som den ska kan du själv återställa den till fabriksinställningar. Eftersom datorn är förkonfigurerad för att användas till Vingåkers kommuns skolverksamhet kommer du automatiskt att få din dator rätt konfigurerad efter en fabriksåterställning.

Om du inte lyckas återställa den själv så kan du lämna datorn till skolans IKT-pedagog så kan du få hjälp. Om datorn är helt trasig kommer den att skickas till IT-avdelningen via ”väskorna”.

Så här gör du för att återställa din dator:

Full återställning av Elevdator

Här nedan följer instruktioner för hur du återställer din enhet till fabriksinställningar.
Tänk på att ta en backup på dina filer eftersom allt kommer att raderas. Bäst är att spara dina dokument i din OneDrive om du inte redan gjort det.

Återställning Windows 10

Det är viktigt att strömmen är inkopplad när du ska återställa din enhet.

Steg 1:

Starta upp enheten precis som vanligt tills du kommer till inloggningsbilden.

Steg 2:
Håll in shift och tryck på Starta om datorn, håll shift nedtryckt tills du kommer in en meny som ser ut som på bilden nedan. Du väljer Troubleshoot, eller felsök om det står på svenska.

Choose an option

Steg 3:

Därefter kommer du till nästa steg. Här väljer du Återställ den här datorn.

Reset your PC

Steg 4:

Nu får du 2 alternativ. Du ska välja Ta bort allt.

Steg 5:

Nu ska du klicka på Rensa enheten helt.

Steg 6:

Efter en liten stund får du upp en lista på allt som kommer göras med din enhet.

Du klickar bara på Återställ för att starta återställningen.

En sådan här återställning kan ta väldigt lång tid. Många timmar i vissa fall. Ju större hårddisk du har desto längre tid tar det.

Men låt bara datorn vara inkopplad så sköter den resten.

Stäng ej av datorn under detta skede.

Om datorn inte startar korrekt kan du behöva gå till återställningsmenyn på följande sätt:

Om datorn INTE går att starta till Windows, gör så här:

Lenovo-datorerna

Starta datorn, tryck direkt upprepade gånger på tangenterna Shift och F8 samtidigt. Då ska du komma till samma bild som ovan. Du kan behöva göra om det några gånger innan du lyckas.

Dell-datorerna

Starta datorn, tryck direkt upprepade gånger på tangenterna fn + F8 samtidigt. Då ska du komma till samma bild som ovan. Du kan behöva göra om det några gånger innan du lyckas.

Steg 7:

När återställningen är helt klar kommer datorn att komma till en välkomstskärm där du får välja språk. Välj Svenska, svensk region och svensk tangentbordlayout. Sedan kommer du till en skärm där du kan ansluta till ett trådlöst nätverk. Välj Mobile i listan som kommer upp. Slutför välkomstguiden tills du kommer till inloggningsrutan. Här loggar du in med ditt konto dvs din e-postadress (tex gatro17001@elev-vingaker.se) Du kommer att behöva skriva in ditt lösenord också.

Nu kommer datorn att slutföra installationen/återställningen och det kan ta en stund. Ha tålamod, när den är klar kommer du att ha dina program installerade igen.